Przejście do sekcji:

Informacje archiwalne

Konkurs na najlepsze receptury potraw przygotowywanych z użyciem miodu

Lubisz gotować i chcesz podzielić się z innymi własnym sprawdzonym przepisem? Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepsze receptury potraw przygotowywanych z użyciem miodu. Najciekawsze zgłoszenia nagrodzimy miodem z marszałkowskiej pasieki i książkami o tematyce kulinarnej. Opublikujemy je również na naszej stronie internetowej w specjalnej zakładce.

- Miód jest jednym z najcenniejszych produktów naturalnych a wytwarzające go pszczoły pełnią ważną funkcję w ekosystemie. Dlatego  cieszę się, ze coraz więcej hodowli pszczół powstaje także w miastach i że jedną z miejskich pasiek jest ta na dachu Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Staramy się promować ideę pszczelarstwa nie tylko na terenach wiejskich, ale również w miastach – przypomina marszałek Piotr Całbecki.

Pasieka na dachu Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu powstała w  2016 roku. Od tego czasu to miejsce jest domem dla pięciu pszczelich rodzin. Fachową opiekę nad pszczołami zapewnia Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu, wspólnie z którym propagujemy ideę pszczelarstwa na Kujawach i Pomorzu. Ostatnie miodobranie w naszej pasiece odbyło się 6 lipca. Uczestniczyli w nim marszałek Piotr Całbecki i Tadeusz Dussa, prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Toruniu, który opiekuje się pasieką. Od 2016 roku z naszej pasieki zebraliśmy już 225 litrów miodu, który z powodzeniem przeszedł specjalistyczne badania czystości. Hodowla pszczół w mieście i zakładanie pasiek na dachach były głównymi tematami zorganizowanej w grudniu ubiegłego roku przez Urząd Marszałkowski konferencji „Pszczelarstwo i gospodarka pasieczna szansą na rozwój regionu kujawsko-pomorskiego”. Więcej.

Jednym z warunków uczestnictwa w naszym konkursie jest, aby jednym ze składników nadesłanego przepisu kulinarnego był właśnie miód. Aby wziąć udział w konkursie należy do 20 września przysłać przepis na potrawę przygotowywaną z wykorzystaniem miodu. Może być to zarówno danie główne, jak i przystawka lub deser. Oprócz przepisu z listą składników i sposobem wykonania potrawy należy podać swoje dane kontaktowe (imię, nazwisko, adres zamieszkania i telefon). Prosimy o dołączenie do przepisu podpisanej zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu (lub jej skanu jeśli zgłoszenie jest wysyłane mailem). W załączeniu:

·         zgoda na przetwarzanie danych osobowych

·         informacja w związku z przetwarzaniem danych osobowych

Zgłoszenia w konkursie można nadsyłać do 20 września:

·         osobiście lub listownie: na adres Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu, Plac Teatralny 2, 87-100 Toruń, pokój 219,

·         mailowo na adres a.nowak@kujawsko-pomorskie.pl

Zapraszamy do udziału i życzymy powodzenia!

Wróć